Hopp til innhold

JavaScript deaktivert

Først de tre lagene på nettet

 • Innholdslag: (X)HTML
 • Presentasjonslag: CSS
 • Oppførselslag: JavaScript

JavaScript blir mer og mer brukt på nettsider for å skape interaksjon. Jeg personlig mener at bruk av JavaScript ikke er noe problem, heller det motsatte. JavaScript er også en del av AJAX (Asynchronous JavaScript and XML), noe som er mye brukt i den såkalte Web 2.0 verdenen.

Fire grunner til at JavaScript er deaktivert

 • Det er mange ”User Agents” som ikke nødvendigvis er nettlesere. Et eksempel er googlebot som er "små program" som indekserer sidene for søkemotoren. Disse har selvsagt ikke JavaScript aktivert.
 • Noen brukere (‰) bruker gamle nettlesere som ikke støtter JavaScript. De er det vanskelig å gjøre noe med, men det er tvilsomt om de er i din målgruppe.
 • Avanserte brukere (hovedsakelig utviklere) som har deaktivert JavaScript, men er selvsagt klar over følgene.
 • IT-ansvarlige, ofte med lite kompetanse, som har deaktivert JavaScript for alle i bedriften (i frykt for å måtte arbeide etter lunsj – da kaffen er nytraktet og det fortsatt er kaker igjen).

Deaktivering av JavaScriptWebOn testet noen e-handelsnettsteder som er mye besøkt og vi fant ut at mindre enn 1 av 500 hadde JavaScript deaktivert. Er det da noe problem?

Hvorfor ikke bruke JavaScript?
Motargumentet finner du i Google Webmaster Guidelines. Søkemotorrobotene kan fortsatt ha problemer med å indeksere innhold om det er ”gjemt” bak JavaScript. Test sidene dine godt om du bruker JavaScript - en regel som forøvrig gjelder uansett.

2 kommentarer til “JavaScript deaktivert

 1. Torunn

  Hei.
  Jeg fikk beskjed om at javascripten var deaktivert. Så jeg gikk inn å aktiverte den igjen, som det er fortsatt mange sider som ikke fungerer. Veit du hva som kan være galt da?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.