Hopp til innhold

Navigasjonsmyter

Navigasjonsmyter

  • 3 klikksregelen
  • 7 +/- 2 menyelement
  • Leser bare ”over bretten”
  • Søk har overtatt

Det finnes flere konvensjoner for oppbygging av informasjon på nettsteder, men skal vi ta alle disse "konvensjonene" bokstavelig?

3 KLIKKSREGELEN
Det skal ikke være mer enn tre museklikk for å finne fram til ønsket informasjon på et nettsted. Undersøkelser viser likevel at brukerne ikke slutter å lete etter tre klikk. Ingen blir frustrert og vil forlate siden om de må bruke flere klikk, så lenge de får gjort det de er ute etter (User Interface Engineering, 2003). Det viktigste er at brukerne vet hvor de er, hvor de var og hvor de kan gå (ClickTale, 2007).

Effektive navigasjonssystem
Det viktigste i webbasterte informasjonssystem er semantisk strukturering av informasjonen, slik at brukerne forstår hvor de skal gå. Vil du kjøpe et bestemt produkt, så gjør det ikke noe om du må klikke flere ganger hvis du slipper å stoppe for å lete. Det er leting og mangel på støttefunksjoner som søk, navigasjonsstier og sidekart som gjør brukerne frustrerte, og dermed kan få dem til å forlate sidene dine.

7 +/- 2 REGELEN
Antall menyelement bør være mellom fem til ni for at brukerne skal kunne huske dem. Regelen er basert på at mennesker husker ikke mer enn syv pluss-minus to element i korttidshukommelsen.

Hukommelse, ikke navigering
Nielsen Norman Group understreker at 7 +/- 2 regelen har med hukommelse å gjøre, ikke med navigering på nettet. Brukerne trenger ikke å huske alle menypunktene, siden de er i den globale navigasjonen på alle sider (Dr. Dobb’s, 2002).

Kategorisering og gruppering
Meny er det viktigste for verktøyet for navigasjonen i et nettsted. I større nettløsninger blir ofte menyen delt opp i flere deler, hvor en hovedmeny tar for seg temaene, mens funksjoner som nettstedskart, kontakt oss, etc. blir skilt ut som en egen meny. Dermed er det lettere for brukerne å navigere og gjøre seg kjent med ditt nettsted.

LESER BARE ”OVER BRETTEN”
”Bretten” referer til en brettet avis, hvor man bare ser den øverste halve siden som dermed blir den viktigste delen som prøver å fange kjøperne. Denne definisjonen har blitt tatt med over til nettbasert navigering og hva brukerne ser i skjermbildet, før du eventuelt må scrolle/rulle nedover på siden for å se hele innholdet.

Brukerne scroller
Mange tror at brukerne ikke scroller, men undersøkelser viser at det gjør de (Boxes and Arrows, 2007). Det viktige er at brukerne får et inntrykk av hva som vil komme nedenfor bretten ved å se på den øverste delen. Besøkende skanner hele siden uansett sidestørrelse (ClickTale, 2007).

SØK HAR OVERTATT
Søk er blitt den viktigste formen for navigasjon på nettet, derfor faller mye av den tidligere tenkingen rundt hvordan man måtte navigere på nettet bort. Ved brukertester gikk 88% direkte til søkemotorer (Nielsen Norman Group – mer enn 2400 brukertester siden 2004).

Det viser i praksis hvorfor overnevnte "konvensjoner" ikke er gyldige for navigasjon på nettet:
- Brukerne trenger i utgangspunktet ikke å klikke mer enn en gang i søkeresultatet for å finne det du er ute etter, siden alle sider på et nettsted er indeksert i søkemotoren
- Brukeren trenger heller ikke å huske menyelementene, siden landingssiden har den globale navigasjonen til nettstedet
- Brukeren vil også scrolle nedover på siden, siden man har sett i søkeresultatlisten at landingssiden inneholder relevant informasjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.